Traditioneel gezien was het opleidingsniveau en de werkervaring van een kandidaat vaak de belangrijkste focus bij het selecteren van nieuwe teamleden. Bij Axplain kijken we altijd een stuk breder naar kandidaten aan de hand van onze vijf pijlers: Cultuur, Kennis, Ervaring, Balans, en Groei. In een tijdperk van snel veranderende technologieën en bedrijfsomgevingen, verschuift de aandacht in de Recruitment sector steeds meer naar het beoordelen van vaardigheden, ofwel skills. Deze overgang naar skills-based organisaties biedt aanzienlijke voordelen voor zowel werkgevers als kandidaten.

Organisaties kijken steeds meer naar de specifieke vaardigheden die ze nodig hebben voor bepaalde projecten, en recruitment richt ze dan sterk  op het identificeren en beoordelen van die vaardigheden. Deze benaderingswijze stelt je eigenlijk in staat om kandidaten te ontdekken die anders mogelijk niet zouden opvallen, en dit heeft belangrijke implicaties voor de manier waarop talent wordt aangetrokken en ingezet.

Maar waarom is de overgang naar skills-based organisaties zo relevant en waardevol? Hier zijn enkele cruciale aspecten:

  • Relevante skills voor specifieke taken: in een snel evoluerend technologisch landschap is het hebben van de juiste skills voor specifieke taken van groot belang. Werkgevers willen teamleden met de bekwaamheid om direct waarde toe te voegen aan projecten en processen. Door te focussen op skills in plaats van traditionele markers, kunnen organisaties meer zekerheid krijgen over de capaciteiten van hun kandidaten.
  • Het doorbreken van opleidings- en ervaring barrières: Skills-based werving opent de deuren voor kandidaten met diverse achtergronden. Het maakt het mogelijk voor talent dat niet altijd het conventionele pad heeft gevolgd, om zich te bewijzen op basis van hun skills en prestaties in de praktijk. Dit bevordert niet alleen inclusiviteit en diversiteit binnen organisaties, maar zorgt er ook voor dat goede kandidaten die anders nooit door een eerste screening heen zouden komen wél worden meegenomen in het selectieproces.
  • Snel aanpassingsvermogen: Aangezien technologie en zakelijke behoeften voortdurend veranderen, moeten organisaties snel kunnen inspelen op nieuwe uitdagingen. Skills-based werving stelt hen in staat om snel in te spelen op deze veranderingen door kandidaten te vinden die beschikken over de benodigde skills, zelfs als deze nog niet in hun formele opleiding of eerdere banen zijn opgenomen.
  • Betere matches en directe prestaties: Door de focus te leggen op skills die direct relevant zijn voor de functie, kunnen organisaties ervoor zorgen dat ze de juiste kandidaat voor de juiste taak selecteren. 

Kortom, de verschuiving naar skills-based organisaties, vertegenwoordigt een fundamentele verandering in de manier waarop talent wordt beheerd en geëvalueerd. Bij Axplain kijken we ook nadrukkelijk naar skills, en veel minder naar opleiding of ervaring. Door onze jarenlange ervaring aan de andere kant van de tafel, kunnen we snel zien wat voor skills iemand heeft en of die persoon de skills die hij of zij in het cv noemt ook echt kan waarmaken in de praktijk. Dit maakt Axplain anders dan andere recruitment bureaus, wij kennen als geen ander welke skills nodig zijn in de Microsoft Dynamics and CRM sector en kunnen dus echt toetsen of de kandidaat daaraan voldoet. Hierdoor kunnen we dus ook een breder scala van echt gekwalificeerde kandidaten aan onze opdrachtgevers presenteren ondanks dat ze misschien niet de standaard opleidingen of ervaringen hebben waar andere bureaus op selecteren. 

Door te vertrouwen op onze ervaring en het beoordelen van skills boven andere traditionele factoren, kunnen we talent aantrekken en behouden dat daadwerkelijk in staat is om impact te maken. 

Over ons