Het aantrekken van talent is één ding maar daarnaast is het behouden van waardevolle werknemers een van de belangrijkste uitdagingen voor veel bedrijven. Het recruiten en trainen van nieuwe medewerkers is kostbaar, dus het is essentieel om een sterke retentiestrategie te hebben. Gelukkig is dit wel iets waar je zelf invloed op kunt hebben. Hier een aantal dingen waar je volgens Axplain aandacht aan moet besteden in je retentiestrategie:

Bied competitieve salarissen en voordelen

Dit is natuurlijk een inkopper, maar een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de retentie van werknemers is het salaris. Werknemers willen het gevoel hebben dat ze eerlijk worden betaald voor hun inspanningen en dat hun inzet wordt gewaardeerd. Zorg dus dat je als werkgever marktconforme salarissen en voordelen biedt om te concurreren met andere werkgevers in de branche. 

Creëer een positieve werkcultuur

Een positieve werkcultuur is essentieel voor het behouden van werknemers op de lange termijn. Creëer als organisatie een ondersteunende omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en gehoord voelen. Stimuleer open communicatie en erken prestaties van je team!

Bied loopbaanontwikkeling en groeimogelijkheden:

Werknemers willen weten dat ze kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen in hun carrière. Bied daarom loopbaanontwikkeling en groeimogelijkheden binnen je organisatie. Stel duidelijke doelen en verwachtingen, en bied ondersteuning en opleiding om werknemers te helpen te blijven groeien. Moedig ook interne mobiliteit aan door medewerkers kansen te geven om door te groeien binnen verschillende afdelingen of functies.

Zorg voor een goede work-life balance 

Een goede balans tussen werk en privéleven is cruciaal voor het welzijn van werknemers. Het bieden van flexibele werktijden, thuiswerkopties en verlofregelingen kan helpen om stress te verminderen en de retentie te verhogen. Geef werknemers de ruimte om hun persoonlijke verplichtingen naast het werk te vervullen, zoals gezinsverantwoordelijkheden of persoonlijke interesses.

Erkenning en beloning 

Erkenning en beloning zijn krachtige middelen om werknemers gemotiveerd en betrokken te houden. Zorg ervoor dat prestaties oprecht erkent en gevierd worden, of het nu gaat om individuele prestaties of teaminspanningen. Implementeer beloningssystemen, zoals bonussen, eretitels of andere vormen van erkenning, om werknemers te stimuleren en te laten zien dat hun harde werk wordt gewaardeerd.

Feedback

Het geven en ontvangen van feedback is ontzettend belangrijk bij het behoud van personeel. Zorg niet alleen voor regelmatige feedback naar de werknemer toe, maar weet ook wat er speelt bij je medewerkers en waar iemand eventueel minder blij mee is, zodat je daar op kunt inspringen. Het ergste wat je kunt doen is iemand aannemen en na al die aandacht van de persoon binnenhalen, daarna je handen ervan af trekken. Daarom heeft Axplain Recruitment Plus gelanceerd waar we regelmatig contact houden met de nieuwe werknemer en jou als werkgever tijdig kunnen laten weten waar eventueel bijgestuurd moet worden om zo de kans op retentie vele malen groter te maken.

 

Meer weten? Neem vooral contact met ons op! 

 

Over ons