Het recente rapport van Indeed, “Slimmere recruitment met datagedreven inzichten”, laat zien dat de manier waarop werkgevers naar talent kijken verandert. Waar vroeger diploma’s en functietitels de belangrijkste selectiecriteria waren, draait het nu steeds meer om vaardigheden, leervermogen en motivatie. Dit wisten we natuurlijk allang en het sluit naadloos aan bij hoe wij bij Axplain vanaf onze oprichting werken: we kijken niet alleen naar het cv, maar naar wat iemand écht kan, of diegene bij het bedrijf en de manier van werken past, en hoe iemand zich kan ontwikkelen.
Het rapport van Indeed is gebaseerd op een wereldwijde enquête onder werkgevers en werkzoekenden en laat een aantal belangrijke trends zien:
Kortom, de arbeidsmarkt verandert en wie daarin meegaat, zal de war for talent winnen.
Behalve een interessant onderzoek, is het goed om te lezen dat we met onze aanpak dus zeker op de juiste weg zitten. Om de juiste kandidaten te vinden en écht duurzame matches te maken, kijken wij bij Axplain namelijk al vanaf onze oprichting verder dan het cv. Met onze vijf pijlers zorgen we ervoor dat een plaatsing niet alleen succesvol is, maar ook blijft werken op de lange termijn.
Skills en ervaring alleen maken nog geen perfecte match. De bedrijfscultuur en manier van werken moet passen bij de kandidaat en andersom. Iemand kan technisch perfect geschikt zijn, maar als de manier van samenwerken en communiceren niet matcht, is de kans groot dat de samenwerking geen succes wordt.
Een duurzame match betekent dat een baan past bij het leven van de kandidaat. Werkgevers die flexibiliteit bieden – zoals hybride werken of flexibele uren – trekken makkelijker talent aan én behouden het langer. Dit is essentieel in een tijd waarin werk-privébalans steeds belangrijker wordt.
Het onderzoek van Indeed bevestigt dat werkzoekenden steeds meer waarde hechten aan doorgroeimogelijkheden. Hoe kan en wil een kandidaat zich ontwikkelen en wat voor mogelijkheden zijn hiervoor binnen het bedrijf?
Waar veel bedrijven nog steeds kijken naar functietitels en het aantal jaren werkervaring, richten wij ons op wat een kandidaat concreet heeft gedaan. Welke projecten heeft iemand afgerond? Welke problemen zijn opgelost? Dat zegt veel meer over iemands toegevoegde waarde dan een diploma.
Welke kennis is er nodig voor een functie? Heeft een kandidaat deze al, of het potentieel om deze snel te ontwikkelen? Een skills-based aanpak betekent kijken naar wat iemand nú kan, maar ook naar hoe snel iemand nieuwe kennis opdoet en zich aanpast aan nieuwe technologieën.
Het onderzoek van Indeed laat zien dat de arbeidsmarkt verandert. Werkgevers die vasthouden aan traditionele selectiecriteria missen talentvolle kandidaten. Door verder te kijken dan diploma’s en functietitels, en te focussen op cultuur, balans, groei, ervaring en kennis, vinden wij bij Axplain de beste matches – voor nu én de toekomst.
Benieuwd hoe wij dit in de praktijk toepassen? We gaan graag met je in gesprek!